Τροπολογία Τσιρώνη αλλάζει τα δεδομένα ως προς την διαχείριση των αδέσποτων

«Όλη αυτή η ιστορία γίνεται για να μην δώσουν χρήματα στους δήμους για να φτιάξουν καταφύγια»

 

Την έντονη κριτική της Πανελλήνιας Φιλοζωικής Ομοσπονδίας και της Animal Action προκάλεσε εκπρόθεσμη τροπολογία που κατέθεσε ο αναπληρωτής Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Γιάννης Τσιρώνης, σε «άσχετο σχέδιο νόμου» και αφορά στη μεταφορά κάθε είδους αδέσποτων ζώων σε ειδικές εγκαταστάσεις σε δασικές εκτάσεις!

Αντιδράσεις υπήρξαν και για αναφορά στην τροπολογία, ότι στόχος αυτής της κίνησης είναι «η παράνομη μεταχείριση αδέσποτων ζώων από ιδιώτες και σωματεία». Καταγγέλλουν ότι με την εκπρόθεσμη τροπολογία ανοίγει ο δρόμος για να φτιάχνονται κυνοκομεία οπουδήποτε, επιτρέποντας σε δήμους να διατηρήσουν ή να μη μονιμοποιήσουν άθλιους χώρους μόνιμου εγκλεισμού και όχι προσωρινής φιλοξενίας

voula-anagnostopoulou
Η Πρόεδρος της Φιλοζωικής Αγρινίου Βούλα Αναγνωστοπούλου

H Πρόεδρος της Φιλοζωικής Αγρινίου Βούλα Αναγνωστοπούλου ανέφερε στη «Σ» σχετικά με την τροπολογία: «όλη αυτή η ιστορία γίνεται για να μην δώσουν χρήματα στους δήμους για να φτιάξουν καταφύγια. Στοχοποιούν συλλόγους και ιδιώτες άδικα. Ο νόμος, μας γυρίζει στο μεσαίωνα. Αν εφαρμοστεί, το αποτέλεσμα θα είναι τα ζώα να μην ζήσουν, να τα «βαφτίζουν» όλα επιθετικά, να τα μαζεύουν στους χώρους αυτούς και πολλά να μην φτάνουν καν εκεί ενώ όσα θα ζουν θα υποφέρουν. Έχουμε την πρόθεση να κάνουμε κινητοποίηση και στο Αγρίνιο. Είναι ανεπίτρεπτο και ο νόμος κατάπτυστος».

Παράλληλα σε πανελλαδικό επίπεδο γίνεται λόγος για «φωτογραφική» τροπολογία που δείχνει τις εγκαταστάσεις του »Διαδημοτικού Κέντρου Περίθαλψης Αδέσποτων Ζώων (ΔΙΚΕΠΑΖ). 

Αναλυτικά η ανακοίνωση της Πανελλήνιας Φιλοζωικής Ομοσπονδίας και της Animal Action:

«Είναι εντελώς απαράδεκτη η τροπολογία με σκοπό δήθεν »περίθαλψη και μείωση των αδέσποτων ζώων», που αποτελεί αντικείμενο του Σχεδίου Νόμου (του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων), το οποίο ακόμη περιμένουμε να τεθεί σε διαβούλευση.

Πρώτον, με προσθήκη (εκπρόθεσμη τροπολογία που, παραδόξως, υπογράφουν τέσσερις υπουργοί) της τελευταίας στιγμής σε άσχετο σχέδιο νόμου (30 ώρες πριν τη συζήτησή του στην Ολομέλεια), τίθεται ξαφνικά ζήτημα »εγκατάστασης και λειτουργίας κέντρων περίθαλψης και διαμονής κάθε είδους αδέσποτων ζώων με σκοπό τον περιορισμό της παράνομης μεταχείρισης αδέσποτων ζώων από ιδιώτες και σωματεία αλλά και την προστασία της δημόσιας υγείας». Η τροπολογία αυτή υπογράφεται από τον αρμόδιο υπουργό κ. Ι. Τσιρώνη, που οφείλει να εξηγήσει τι εννοεί αναφερόμενος σε »παράνομη μεταχείριση αδέσποτων ζώων από ιδιώτες και σωματεία».

Δεύτερον, δεν υπάρχουν στην ισχύουσα νομοθεσία οι όροι »κέντρα περίθαλψης» και »κέντρα διαμονής» αδέσποτων ζώων και επομένως είναι τουλάχιστον παράλογο, με την επίμαχη τροπολογία, να επιτρέπονται εγκαταστάσεις αρρύθμιστες από το Νόμο. Διερωτόμαστε εάν η τροπολογία φωτογραφίζει τις εγκαταστάσεις του Διαδημοτικού Κέντρου Περίθαλψης Αδέσποτων Ζώων (ΔΙΚΕΠΑΖ). Όλα αυτά, με ταυτόχρονη υποβάθμιση της δασικής προστασίας».

Στο μεταξύ, όπως ανακοινώθηκε χθες αργά το μεσημέρι, από τον Σωκράτη Φάμελλο, η τροπολογία, θα κατατεθεί εκ νέου μετά από διαβούλευση σε νομοσχέδιο του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης.

Σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό Περιβάλλοντος πάντως, η τροπολογία θα επανέλθει μετά από διαβούλευση σε νομοσχέδιο του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. 

Επιμέλεια: Κώστας Χονδρός για την εφημερίδα «Συνείδηση» 

 

Εκλογές στην Ένωση Στρατιωτικών Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας – Το νέο Δ.Σ.

Powered by WPeMatico